Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με το να «πας μια βόλτα»;
Ναι. Τουλάχιστον είναι το ίδιο αποτελεσματική λύση με τα φάρμακα.
Πρόσφατες έρευνες που έγιναν σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ είκοσι τεσσάρων και σαράντα πέντε ετών έδειξαν ότι μισή ώρα άσκηση τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα έχει την ίδια (ή καλύτερη) επίδραση απ' ό,τι τα φάρμακα, μειώνοντας συχνά τα συμπτώματα της κατάθλιψης μέχρι και 50%.
Σύμφωνα με το Science News, τα ψευδοφάρμακα (placebo) είναι πιο αποτελεσματικά στην θεραπεία της κατάθλιψης από τα πραγματικά φάρμακα ή τα σκευάσματα από βότανα. Έπειτα από μια σειρά δοκιμών που πραγματοποίησε στο διάστημα 1979-1996 ο ψυχίατρος Δρ Αρίφ Καν από το Σιάτλ, διαπιστώθηκε ότι το βαλσαμόχορτο θεράπευε εντελώς το 24% των περιπτώσεων, το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Zoloft θεράπευε το 25% των περιπτώσεων, ενώ το ψευδοφάρμακο (ένα χαπάκι ζάχαρης) ήταν αποτελεσματικό για το 32% των ασθενών.
Σε μια πιο πρόσφατη έρευνα, στην οποία έγινε σύγκριση των αντικαταθλιπτικών Prozac και Efexor με τα ψευδοφάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά ήρθαν πρώτα θεραπεύοντας το 52% των περιπτώσεων, ωστόσο τα ψευδοφάρμακα είχαν εξαιρετικά καλή επίδοση με ποσοστό 38%-αν και η αποκάλυψη της απάτης οδηγούσε πάντα σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης των ασθενών.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το γενικότερο πλαίσιο της θεραπείας -μια κλινική δοκιμή κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες έχαιραν ιδιαίτερης προσοχής από ειδικούς- έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το συμπέρασμα είναι ότι ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και εξατομικευμένης φροντίδας έχει τα πιο γρήγορα και μακροχρόνια αποτελέσματα.
Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας με Θιβετιανούς μοναχούς που είναι προτείνει ο Δαλάι Λάμα, ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον, ζήτησε από τους μοναχούς να διαλογιστούν προσπαθώντας να εστιάσουν στην «άνευ όρων αγάπη, καλοσύνη και συμπόνια».
Το αποτέλεσμα ήταν μια ασυνήθιστη κυματομορφή εγκεφαλικών κυμάτων γάμμα, τα οποία συνήθως ανιχνεύονται πολύ δύσκολα. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας, όταν είναι εκπαιδευμένος, μπορεί να παραγάγει τη δική του ντοπαμίνη - η χημική ουσία της οποίας η έλλειψη οδηγεί στην κατάθλιψη.
Με τα φάρμακα ο εγκέφαλος σταματάει σχεδόν εντελώς να παράγει τη δική του ντοπαμίνη.
Αν εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να «σκέφτεται θετικά», μπορούμε να γίνουμε ξανά χαρούμενοι. Ίσως εκεί να οφείλεται η αποτελεσματικότητα των ψευδοφαρμάκων: η δύναμη της πίστης είναι πολύ μεγάλη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου